Stridssystemet

Från Wiki Grepolis SE
Hoppa till navigering


Grunderna

"Till modiga män väntar frihet och berömmelse efter krig" - Lykurgos av Sparta

När två enheter strider mot varandra i Grepolis jämförs anfallsvärdet hos den anfallande enheten mot försvarsvärdet hos försvararen, i den respektive vapentypen (de tre typerna är stickvapen, slagvapen eller distansvapen). Hur striden slutar beror även på andra faktorer, så som nivån av Stadsmuren, gudomliga krafter, och en slumpad lyckofaktor som ändras inför varje strid.

Torget

"Krig handlar inte så mycket om vapen som pengar" - Thukydides

Torget är mittpunkten för administrationen av stadens soldater.

Under Försvar får man se de soldater som befinner sig i staden just nu. Dessa kommer att försvara din stad mot inkommande anfall.

Klickar man på Utanför får man se alla soldater som är utanför staden för att stödja andra städers försvar.

På torget finns även en Simulator där man kan testa hur en strid skulle kunna gå till. Simulatorn är ett väldigt användbart verktyg eftersom man får en känsla för hur soldaternas styrkor värderas både i anfall och försvar. Däremot är det viktigt att tänka på att simulatorns resultat inte är exakt, den erbjuder bara ett sannolikt resultat för hur det kan bli. Simulatorn räknar nämligen inte med den slumpade lyckofaktorn som påverkar alla strider i Grepolis.

Under Kultur får man se stadens nuvarande kulturnivå. Städer med lite kultur har ingen möjlighet att expandera och kan därför inte erövra fler städer. Mer om detta finns att läsa under Kultur längre ner.

Anfall

"Spartaner frågar inte hur många de är, utan var de är" - Agis II av Sparta

När man har utbildat några soldater och vill anfalla andra städer måste man gå till Ökartan, klicka på den by eller stad man vill anfalla och välja fliken Anfall. Tänk på att andra städer kan ha försvarande soldater. En illa genomtänkt strid kan visa sig bli en stor förlust!

Ingen spelare kan utsättas för anfall så länge de står under nybörjarskydd. Detta skydd påbörjas när spelaren registrerar sig i världen och varar i några dagar. Hur många dagar det gäller skiljer sig i de olika världarna, men oftast är det sju dagar.

Alla typer av enheter har egna karaktärsdrag, vilket innebär att vissa lämpar sig bättre i anfall medan andra enheter passar bättre som försvar. Enheter kan anfalla med en av tre olika vapentyper (stickvapen, slagvapen eller distansvapen), och försvarande enheter försvarar olika bra mot de olika typerna. Exakta siffror för varje enhet finns att läsa i artikeln Enhetsöversikt.

Stöd

"Modiga män är stadens starkaste försvarstorn" - Alkaios

Förr eller senare kommer medlemmar av din allians eller dina vänner att behöva hjälp. Utöver att stödja dem genom att skicka råvaror kan du även skicka soldater. Gå till Ökartan, klicka på den stad du vill hjälpa och välj fliken Stöd. Välj hur många soldater av varje typ du vill skicka iväg och klicka på knappen Stöd. Tänk på att soldater är olika bra i anfall och försvar, så skicka helst bara starka försvarsenheter. Tänk också på att olika soldater färdas olika långsamt, så det kan ibland vara nödvändigt att skicka ditt stöd i flear omgångar för att låta snabba försvarsenheter komma fram så fort som möjligt och låta långsammare enheter komma efteråt.

Om dina soldater blir attackerade i en stad du stödjer kommer du få en rapport som talar om hur många soldater du förlorade. När dina soldater inte längre behövs i den andra staden kan du återkalla dem via ditt Torg. Välj Utanför och återkalla de soldater du vill ha tillbaka hem till din stad.

Att avbryta anfall eller stöd

Om du vill avbryta ett anfall eller stöd har du 10 minuter på dig. Efter det har soldaterna färdats så lång att de inte längre kan höra dig.

För att avbryta måste du vara i Stadsöversikten och klicka på namnet på den by eller stad soldaterna är på väg till. Om det fortfarande är möjligt kommer du se knappen Avbryt i det nedre högra hörnet.

Försvar

Om du regelbundet blir anfallen kan det bero på att fienderna vill ha dina råvaror, eller så vill de erövra din stad. Om inga Koloniskepp finns med i anfallen kan du anta att det är dina råvaror de är ute efter. För att förhindra detta finns det ett antal knep man kan använda sig av:

  • Utbilda en så stark försvarsarmé som möjligt. Fienderna kommer då ta så mycket skada att det inte är värt de råvaror de kommer över.
  • Kontakta din Allians och be om stöd. De kan antingen skicka råvaror till dig så att du får råd att bygga upp din stad bättre, eller så kan de skicka försvarsenheter till dig för att skada fienderna.
  • Använd dina råvaror flitigt för att bygga upp din stad och utbilda försvarssoldater. Du kommer du inte ha några råvaror liggandes, och fienderna kommer tröttna på att gå tomhänta hem.
  • Utöka både ditt Lager och Stadsmuren. Ett större lager låter dig gömma undan fler resurser som fienderna inte kan ta av dig, och stadsmuren gör att fienderna förlorar fler soldater.
  • Utnyttja stadsmilisen i Bondgården när fienderna är på väg. Du får lägre råvaruproduktion under en tid, men fienderna tar så mycket skada att de förhoppningsvis håller sig borta i fortsättningen.

Alla typer av enheter har egna karaktärsdrag, vilket innebär att vissa lämpar sig bättre i anfall medan andra enheter passar bättre som försvar. Enheter kan anfalla med en av tre olika vapentyper (stickvapen, slagvapen eller distansvapen), och försvarande enheter försvarar olika bra mot de olika typerna. Exakta siffror för varje enhet finns att läsa i artikeln Enhetsöversikt.

Hastighet

Tid är pengar - så även i Grepolis. Hastigheten hos din flotta och dina soldater är av yttersta vikt när du plötsligt blir anfallen och måste kalla hem dem. När man plundrar närliggande städer kan snabba enheter bära med sig mycket fler råvaror hem på den tid det skulle ta långsammare enheter.

Exakta siffror för varje enhet finns att läsa i artikeln Enhetsöversikt. Tänk på att om du skickar olika typer av enheter tillsammans kommer alla röra sig enligt den långsammaste enhetens hastighet.

Stadsmur

Stadsmuren ökar försvaret på din stad enormt. Den påverkar styrkan av både den försvarande stommen och de försvarande soldaterna.

Att bygga ut sin stadsmur är oerhört viktigt i början av spelet för att kunna förhindra andra spelare att plundra staden. Senare i spelet är en fullt utbyggd stadsmur den mest grundläggande komponenten för ett effektivt försvar av hemlandet.

Spionage

Kunskap är makt. Självklart gäller det också i Grepolis. Det är oerhört viktigt att veta storleken och positionen av fiendens armé. Om man underskattar storleken av fiendens försvar kommer man troligen förlora större delen av sin egen armé. Att överskatta fienden är inte alls lika kostsamt, men det är inte heller att föredra. Tiden det tar att bygga upp en armé mot en överskattad fiende kunde ha spenderats på viktigare saker vid tillfället.

För att ta en titt på insidan av de fientliga murarna måste man bygga en Grotta. I grottan kan man nämligen anlita en spion.

Innan man kan skapa några spionuppdrag måste man lagra silvermynt i grottan. Mängden lagrade silvermynt avgör hur mycket man kan betala spioner för att ta sig in bakom fiendens murar.

Ett spionage kommer inte alltid att lyckas. Om fienden har lagrat fler silvermynt i sin grotta än vad du har betalat din spion misslyckas uppdraget. Utöver nederlaget att du inte får någon information för silvermynten du spenderade kommer fienden dessutom att få en rapport så att han vet att du försökte spionera. Fördelen med att misslyckas är att detta kostar fienden lika mycket silvermynt som du betalade din spion.

Om du betalar mer silvermynt än vad fienden har lagrat i sin grotta är det ett lyckat uppdrag. Du får då en rapport med information om hur mycket enheter fienden har (och vilka typer), samt vilken nivå fienden har på sina byggnader, och fienden får inte reda på någonting.

Avancerat

Vem vill sitta till när det finns hemligheter att lära sig? Om du har läst all informationen ovan borde du kunna hantera de flesta grundläggande situationer. Om du däremot vill optimera din effektivitet och använda den bästa taktiken är det bara att läsa vidare.

Grundförsvar

Varje stad har sitt eget grundförsvar. Detta innebär att invånarna alltid kommer att försvara sig själva efter bästa förmåga, även om det inte finns försvarande soldater i staden. Skickar du en ensam svärdsman mot fiendens stad kommer han dö även om staden är helt tom. Stadens grundförsvar blir högre allteftersom stadsmuren utökas.

Stämning

Stämningen påverkar den slumpade lyckofaktorn som i sin tur påverkar alla strider. Det kan variera mellan +30 och -30. Lyckofaktorn ses alltid från anfallarens perspektiv. Om stämningen i en strid är +30 kommer de anfallande soldaterna kämpa 30% bättre än sina grundvärden.

Nattbonus

Grepolis.se har vanligtvis nattbonus kl 22-08. Nattbonusen är ett skydd för spelare som innebär att försvarande städer under natten får 100% extra försvarsbonus. Det är möjligt att olika världar har olika inställningar för nattbonusen, så i vissa världar finns ingen nattbonus alls medan i andra världar ges bonusen vid andra klockslag.

Katapulter

Är fiendens stadsmur för hög för dig? Då behöver du starka katapulter som kan förstöra dem åt dig. Alexander den Store använde dem ofta och de byggdes just för att erövra fientliga städer. Katapulterna skjuter iväg stora stenbumlingar som reducerar stadsmurens effektivitet. En erövringsarmé står ofta handfallen utan katapulter. De skadar inte bara stadens murar, utan även försvarande soldater som råkar hamna i vägen, och ökar därför också styrkan av din armé.

Katapulternas nackdel är att de är väldigt långsamma, men de har också möjligheten att bära ett enorm byte av råvaror.

Erövring av andra städer

Att utnyttja andra städers råvaror är ett effektivt sätt att få din egen stad att växa. Ensam är däremot inte stark, och med endast en stad kan du aldrig ta över världen. Du behöver fler städer - så småningom även på andra öar - för att kunna återskapa den Hellenistiska civilisationens makt. Fortsätt läs för att få reda på hur man erövrar andra städer.

Kultur

För att kunna ta över en fiendestad måste din egen stad ha ett sådant kulturellt värde att invånarna i den nya staden accepterar din överhet. Det är kanske av den anledningen som Sparta aldrig nådde den storlek och attraktivitet som Aten hade.

Gå till Torget för att se hur många kulturpoäng din stad har just nu, och klicka på Kultur. Där kan du även se hur många fler städer den nuvarande staden har makt nog att erövra. Varje stad börjar med 2 kulturpoäng, vilket innebär att du alltid kan expandera till en andra stad.

Man kan höja stadens kulturnivå genom att anordna stora festivaler. Dessa episka fester kommer främja kulturnivån och göra staden både känd och attraktiv. Det finns fyra olika slags festivaler att välja mellan; Stadsfest, Olympiska spel, Triumftåg och Teaterspel.

Koloniskepp

Det sista steget för att kunna ta över en annan stad är att bygga Koloniskepp. Ett koloniskepp kan bära alla pionjärer och råvaror som behövs för att göra den nya staden din. Eftersom koloniskepp är sårbara behöver de skickas med en kraftig eskort av andra skepp och soldater. Koloniskepp kan endast färdas 48 timmar ifrån sin hemstad.

Även om din eskort lyckas slå ut alla fiendens soldater är stadens invånare fortfarande lojala mot den tidigare regenten. Tekniken för att få folket att vilja byta sida varierar beroende på vilken typ av erövringssystem som din värld kör på.

Belägring - Med ett så kallat belägringssystem på världen (används exempelvis på Alfa och Zeta) så kommer ditt koloniskepp att ockupera staden ifall eskorterande trupper lyckats slå ut både hamn och markförsvar. När du belägrar en stad så måste du skicka stöd till staden för att se till att ingen slår ut ditt koloniskepp. Ett koloniskepp som belägrar en stad kan slås ut av trupper både från land och hav. Under en belägring så kommer du att kunna se en tid från staden där koloniskeppet är skickat som räknar ned till ägarbytet.

Revolt - Ifall din värld istället spelas med det lite vanligare revoltsystemet kommer du först vara tvungen att starta en revolt i staden som du vill erövra. Revolten är indelad i 2 faser, en förfas och en andra fas där staden kan erövras. För att starta fas 1 så krävs det endast att alla landtrupper i staden elimineras av revoltanfallet. Efter 12 timmar kommer fas 1 att gå över till fas 2. I den 12 timmar långa andra fasen av revolten så kommer staden kunna erövras ifall du lyckas få in ett koloniskepp i staden efter att ha slagit ut både mark och hamnförsvar. Observera att erövringsforskning endast krävs för att starta revolten, med andra ord så kan du alltså skicka själva koloniskeppet från en stad som saknar erövring ifall du så önskar.

Blev du erövrad?

Blev du av med alla din städer? Oroa dig inte, i Grepolis betyder inte detta slutet för dig. Om dina städer blivit erövrade av fienden kan du börja om igen och utnyttja kunskaperna du har tagit tillvara på så att du kan undvika att göra samma misstag igen. Din nya stad kommer att placeras bland spelare med ungefär samma poäng som dig, och med de erfarenheter du redan har så borde detta innebära att du har möjlighet att växa dig stor och mäktig.